česky français

Chateauneuf du Pape - Vieux Télégraphe

Home » Vína » Červená vína » Vallée du Rhone » Chateauneuf du Pape - Vieux Télégraphe
Země původu: Francie
Vinařská oblast: Cotes du Rhone
Apelace: AOC Chateauneuf u Pape
Vinařství: Domaine de Vieux Télégraphe 
Barva: Červená
Ročník: 2009
Dostupnost: Skladem
Balení: 1ks, V kartonu 6ks
Objem: 0,75l
Obsah alkoholu: 14,5%

 

 

Popis vína a doporučení

  • Popis:  Barva tohoto velmi historicky proslulého vína je sytě rubínová, mnohdy přechází až do temně fialové potažmo černé. Skvostněpromísené aroma dává vyniknout červenému ovoci (černé třešně, maliny), které přechází přes kořeněné tóny levandule. Imozantní chuť nás  překvapí svou šťavnatostí, ve které převládá opět ovoce ( nyní švestky a  ostružiny), které v závěru se přemění na směs koření v čele s lékořicí.  Samozřejmě ani v tomto víně nechybějí jemné sametové taniny – třísloviny.
  • Zajímavosti :  Doména du Vieux Télégraphe odvozuje svůj název od staré  telegrafní stanice, která byla umístěna na kopci nynějších vinic. Historie této oblasti začíná v roce 1898, kdy pan Brunier vysadil první vinici na náhorní         plošině La Crau (trojúhelník mezi městy Bédarrides,Chateauneuf du Pape a Courthezon). V následujících letech byl rozmach tohoto vinařství až do  velikosti 17ha. Na počátku 20.století však oblast zasáhla nejdříve révokaz a           nasledně válka. Vše obnovit ke spokojenosti se podařilo až v roce 1981 vnukům Danielovi a Fredericovi  Brunierovým
  • Výroba :  Hrozny vinné révy jsou ručně sklizené i tříděné, následuje lisování a pomalá fermentace při speciálně kontrolované teplotě. Na závěr víno  zraje nejdříve ve speciálních betonových nádržích a následně v dubových             minimáně  po dobu 18-22 ti měsíců před lahvováním.
     
  • Odrůdy:  65%  Grenache, 15%  Syrah, 7%  Mouvèdre, 5% Cinsault, 3% Clairette a ostatní odrůdy
  • Optimální teplota servírování: 14 - 16°C
  • Ocenění: doporučení předních vinných kritiků Robert Parker  : 92 b./100 b., Stephen Tanzer      : 92-95 b./100 b.,   Bettane & Desseauve   : 17 b./20 b., Wine Spectator   : 91 b./100 b.
     
  • Doba archivace: ke konzumaci připraveno po roce 2011, výjimečné po  roce 2014, možno skladovat  15-18 let
  • Doporučené jídlo:  vhodné  podávat ke grilovaným steakům, zvěřinové kuchyni,  kančím medailonkům, k různým druhům terrin
     
© 2012 Vins-France s.r.o - Specializovaný dovozce francouzských vín

Příhlásit se