česky français

Degustace vína

Home » Zajímavosti o víně » Degustace vína

Degustace se připravuje jako slavnost - slavnost smyslů, radosti a sounáležitosti. Neobejde se bez určitých přísných pravidel:

 

Jak si počínat při degustaci?

Formální degustace by měla probíhat v neutrálním , dobře osvětleném prostředí. Zásadní pro degustaci je výběr času, protože když se blíží doba jídla, smysly jsou vnímavější. Naopak během jídla a ještě více při trávení jsou smysly utlumené. Nejlepší je degustaci provádět mezi 10. a 12.hodinou dopoledne nebo mezi 18.-20. hodinou večer. Během degustace je možné něco zakusovat, aby se potlačila chuť tříslovin nebo kyselost, která se nashromáždí po několika druzích vína. Stačí malé kousky chleba nebo bagety (profesionální  degustátoři mají k dispozici vodu). Abyste určili a ocenili víno, využijte své smysly a to právě v tomto pořadí : zrak, čich a chuť.

 

Co prozradí barva

Odstín, intenzita, sytost a hloubka barvy Vám může zvláště u červeného vína napovědět použitou odrůdu révy,zralost a stáří vína. Průzračnost je také typická : mladší víno bývá zářivější než starší. Zakalení může způsobit zvířený sediment, ale také může znamenat nějaký problém. Víno doporučujeme  prohlížet v přirozeném světle, protože umělé světlo zkresluje barvu.

 

Viskozita

Další pohled na povahu testovaného vína Vám poskytne viskozita. Podívejte se na tzv. slzu stékající po straně sklenky poté, když jste v ní vínem zakroužili. Víno s vysokým obsahem cukru, alkoholu nebo obou nechává výraznou stopu na sklenici.

 

Vzhled bílého vína

Barva bílého vína se pohybuje od bezbarvé, vodově bílé po temně zlatou, ale většinou bývá slámově žlutá a pak zráním tmavne. Obecně lze říci, že bledá vína pocházejí z chladnějších oblastí  a tmavá z horkých. Výjimku tvoří velmi sladká vína (Barsac, Sauternes), a to zvláště botrytizovaná a bílá vína zrající v dubových sudech, která mají barvu tmavší. Mladá vína mívají zelenavý odstín a nahnědlá bývají vína za zenitem.

  • Vodová barva – bledá barva poukazuje na chladnější podnebí (Riesling)
  • Citronově žlutá – Chardonnay
  • Zlatožlutá – barva ukazuje na věk nebo vysokou sladkost (Gewürztraminer)
  • Staré zlato – medová chuť (Sémillon)
 

Vzhled  červeného vína

Barva červených vín se může pohybovat od světle červené přes rubínovou až po tmavě červenou s fialovým nádechem. Je převážně dána odrůdou révy, ale ovlivňují ji i další faktory, jako je doba zrání či oblast, z niž pochází. Na rozdíl od bílého vína, červené s věkem světlá. V teplých oblastech se obvykle vyrábí víno temně zbarvené, přičemž zráním v dubových sudech ztrácí více barvy než zráním v lahvích.

  • Oranžově růžová – jahodová chuť bez pepře (Pinot noir)
  • Cihlově červená – běžné Bordeaux
  • Průhledná granatová – hruškové aroma typické pro Beaujolais  - odrůda Gamay
  • Téměř temná barva – kořeněné aroma (Syrah)

 

Jak používat  čich

Další nedílnou součástí degustace je posouzení vůně. Ještě než k vínu přičichnete, zakružte sklenicí tak, aby se víno rozlévalo po její vnitřní ploše. Jedině tak zajistíte provzdušnění vína a zvýšení obsahu aromatických látek ve sklenici. Vůně je téměř nejdůležitějším parametrem hodnocení vína, podle ní můžete poznat odrůdu i stáří nápoje, který máte právě před sebou. Nebojte se vsunout nos hluboko do sklenice. Aromatické látky zkuste nasát jedním silným nádechem - při častém přičichnutí totiž ztrácejí čichové buňky na citlivosti. Nejdůležitější je první dojem. Každé víno má své typické aroma (např. černý pepř, med, broskve a meruňky, banán, hrušky, ořechy, černý rybíz, vanilka, maliny, angrešt apod.), které je dáno odrůdou, kvašením a zráním vína v láhvi či sudu.

 

Samotné ochutnání

Konečně můžete přistoupit k posouzení chuti. Do úst si vezměte asi tolik vína, kolik by se vešlo na polévkovou lžíci, nespěchejte, tekutinu poválejte v ústech a vychutnávejte - nepolykejte. Dejte pozor, aby se víno dotklo všech typů chuťových pohárků umístěných na jazyku - receptorů slané, sladké, kyselé a hořké chuti. Soustřeďte se na intenzitu chuťového vjemu, čistotu chuti a její harmonii. Je víno suché nebo spíše sladší? Můžete rozeznat i třísloviny, které působí svíravým dojmem na dásních. Zkuste definovat, po čem vám víno chutná. Je to nějaké ovoce či med?

Víno byste měli při degustaci mít v ústech přibližně deset vteřin, ale kam s ním potom? Máte v podstatě dvě možnosti. Profesionální degustátoři obvykle víno vyplivují do speciálně k tomuto účelu určených nádob, ale vy si můžete vychutnat svůj smyslový zážitek až do konce a lahodný mok polknout. Své chuťové pohárky neutralizujte pramenitou vodou nebo bílým pečivem.

 

© 2012 Vins-France s.r.o - Specializovaný dovozce francouzských vín

Příhlásit se