Když jste vybrali a koupili to pravé víno pro danou příležitost, určitě ho budete chtít podávat tím nejlepším způsobem. Nepotřebujete k tomu žádné drahé vybavení: příprava a otevření láhve, přičichnutí k zátce, nalití a ochutnání vína ještě předtím, než ho nalijete svým hostům, to vše je rituál, který změní jednoduché pití vína ve vzrušující a gurmánský zážitek.
Teplota má na chuť vína značný vliv. Každý druh vyžaduje pro podávání svou optimální teplotu, při které nejlépe uvolňuje své aroma a příchutě. Obecně platí, že čím plnější druh, tím teplejší by víno mělo být, ačkoliv všem šumivým vínům prospívá dobré vychlazení.
Každá příležitost vyžaduje ten správný způsob podávání vín. Nemusíte utrácet za drahé vybavení, ale vyplatí se investovat do dobré vývrtky, která nerozdrobí zátku. Některé vývrtky jsou vybaveny čepelí k uříznutí záklopky na láhvi, ovšem ostrý kuchyňský nůž Vám poslouží stejně dobře.
Sklenice by měly být jednoduché a bezbarvé, aby umožnily prozáření barvy vína, a měly by být tenkostěnné. Silnostěnné sklenice Vás psychologicky připravují na špatné víno. Vinné sklenky by měly být vždy se stopkou. Pijete-li ze sklenice bez nožky, teplo Vaší dlaně víno ohřívá. Vždy, když víno pijete nebo ochutnáváte, držte sklenici za stopku. Téměř pro každý druh vína můžete koupit jiné sklenice, ale ve skutečnosti vystačíte se třemi druhy:
Den před plánovaným podáváním červeného vína postavte láhev do vzpřímené polohy, aby se veškerý sediment usadil na jejím dně. Při nalévání nikdy nedržte láhev za hrdlo (spíše za tělo nebo dolní část) a příliš s ní netřeste, aby se sediment znovu nezvířil. Mnoho lidí řeší tuto záležitost tak, že nechává láhev před podáním několik hodin otevřenou, aby se „vydýchala“. To však nemá až takový význam, protože v kontaktu se vzduchem je příliš málo vína. Namísto toho raději nalijte víno do velké skleněné nádoby (dekantační karafy) a několikrát s ním zakružte. Pomůže to uvolnit vůně i příchutě vína a podstatně zjemní drsné třísloviny, které se v některých mladých červených vínech nacházejí. Nalití vína do karafy také přivede tekutinu do styku se vzduchem, ale hlavním cílem této činnosti je oddělení vína od sedimentu v láhvi. Dekantování je však skutečně nutné jen u vín s velkým množstvím sedimentu.
Ostrým nožem rozřízněte záklopku na hrdle láhve a opatrně ji odstraňte. Vývrtku zavrtejte do zátky a pomalu a jemně vytahujte. Držte vývrtku kolmo k láhvi, aby i zátka byla vytažena kolmo. Hrdlo láhve pak otřete bílým ubrouskem, abyste odstranili případné nečistoty a usazeniny pod záklopkou a nalijte trochu vína do sklenice na ochutnání. K vínu přivoňte, není–li cítit korkem. Víno s vadnou zátkou bude cítit po špinavých, vlhkých ponožkách a bude znehodnocené.
Budete-li hostům nalévat víno přímo do sklenic bez dekantování, nalijte jen asi třetinu obsahu sklenice. Budete-li dekantovat, nalijte víno na ochutnání ze své sklenice do zatím prázdné dekantační karafy a rázně zakružte. To zbaví karafu zbytkových chutí a víno nalijte zpět do své sklenice a znovu ho ochutnejte, abyste se ujistili, že v karafě není nic nevhodného. Pokud budete s chutí vína spokojeni, můžete začít s dekantováním.
Víno z láhve zvolna lijte rovnoměrným proudem na boční stěnu karafy. Na konci nevyhnutelně budete muset obětovat trochu vína, aby se sediment nedostal do dekantační nádoby. A nyní již můžete nalévat víno z karafy do sklenic svých hostů.
Šumivé víno vytváří v láhvích stejný tlak, jaký je v pneumatikách vašeho auta, proto musí být otevíráno opatrně. Nevystřelujte zátku, pokud jste právě nevyhráli jackpot, je to nebezpečné a je to zároveň plýtvání drahocenným vínem. Odřízněte fólii záklopky pod úrovní zátky a opatrně ji odstraňte z láhve. Palcem zátku přitlačte do hrdla a uvolněte drátěnou agrafu. Nyní zátku pevně uchopte a pootáčejte oběma směry spíše samotnou láhví než zátkou. Po uvolnění zátky, očistěte hrdlo láhve a víno nalijte stálým proudem do flétnové sklenice, která je nakloněná, abyste mohli kontrolovat perlení.
Nalévání šumivého vína je mnohem obtížnější než nalévání vína tichého, právě kvůli bublinám. Způsob nalévání, zda necháte sklenici na stole nebo naléváte přímo hostovi, ponecháme čistě na Vás – etiketa nic nedoporučuje ani nezakazuje. Snad jen, že nejdříve naplníme všechny sklenice pro naše hosty a teprve potom je rozdáváme kolem. Pro slavnostní příležitost je důležité, aby všichni zvedli plnou sklenici k přípitku současně.