česky français

Skladování vína

Home » Zajímavosti o víně » Skladování vína

Kde  skladovat  víno

Zásadní podmínkou pro skladování vína je přirozeně stabilní prostředí. Škodit mohou změny teploty , příliš  mnoho pohybu (včetně vibrací) a nízká vlhkost. Nežádoucí fotochemické změny způsobené slunečním a umělým světlem  lze odstranit uložením ve tmě. Ideálním chladným, tmavým místem je přirozeně podzemní sklep pokud možno s konstantní teplotou (10-14°C) a vlhkostí vzduchu cca 70%. Pokud máte možnost uložit víno ve sklepě, nezapomínejte, že by nemělo být uloženo spolu s aromatickými plodinami jako jsou cibule,česnek,brambory apod. Pachy totiž mohou také kvalitu vína negativně ovlivnit. Ale kdo má to štěstí bydlet v domě s takovým ideálním sklepem? V dnešní době je i spousta jiných možností např. pořídit speciální klimatizovanou vinotéku s regulovatelnou teplotou a vlhkostí vzduchu. Na trhu jsou již zařízení v různých velikostech a provedeních, pro 50 – 500 lahví.

 

Správná skladovací poloha

Láhve s vínem by se měly skladovat ve vodorovné poloze, přepravky by měly ležet na boku, což zajistí, aby zátky zůstaly vlhké a pro vzduch zcela neprostupné. Když jsou láhve uloženy kolmo, zátka může vyschnout a smrštit se. Tím se umožní vzduchu přístup k vínu, což způsobí jeho oxidaci. Právě proto většina stojanů na víno umožňuje vodorovné uložení lahví. Takové, které je zároveň chrání před světlem lze jedině doporučit. .Několik hodin před konzumací postavte lahve kolmo, aby se mohl usadit případný sediment. 

Jak už jsme zmiňovali, láhve mají být ve vodorovné poloze, ale hlavně bez pohybu. S láhvemi manipulujte pokud možno, co nejméně  a už vůbec s nimi netřeste. Pokud se vám bude zdát, že se na dně usadili nějaké nečistoty, nebojte se, jedná se obvykle o zcela neškodný vinný kámen, který však neovlivní  ani vůni ani chuť Vámi vybraného vína.

 

Správná skladovací teplota

Ideální teplota pro skladování vína představuje 11°C, ale jakákoliv stabilní teplota v rozsahu 5°C -18°C vínu neublíží tak dalece jako drobné, krátkodobé výkyvy. Kolísavá teplota je velice nebezpečná. Za vyšší teploty totiž zraje víno rychleji,  za nižší naopak pomaleji.

 

Jak dlouho víno skladovat

Víno je v určité době „zralé“ k vypití. Načasování je kompromisem mezi svěžestí a vyzrálostí. Bílé odrůdy vhodné k delšímu zrání jsou chardonnay, riesling a sémillon. K červeným odrůdám , kterým zrání prospívá, řadíme cabernet sauvignon, merlot a syrah. K dlouhodobějšímu skladování (archivaci) jsou bezesporu vhodná těžká červená vína bohatá na třísloviny (např. vína z oblastí Bordeaux, Bourgogne a Valleé du Rhôna), z řady bílých vín hlavně Sauternas z oblasti Bordeaux a sladká vína od řeky Loiry. Pokud by jste si chtěli pořídit taková to archivní vína, musíte samozřejmě očekat vyšší ceny, které se však každoročně zhodnocují.

Vína nižší a střední kategorie jsou určena buď k okamžité konzumaci nebo k maximální archivaci do 2-3 let. Bílá vína lze pít již za šest měsíců, červená za 1 rok po sklizni.

© 2012 Vins-France s.r.o - Specializovaný dovozce francouzských vín

Příhlásit se